Eikenprocessierups
Wat doet de gemeente?
De gemeente behandelt diverse eiken in het voorjaar preventief met een biologisch bestrijdingsmiddel. Hierdoor wordt een deel van de overlast voorkomen. Op enkele eikenbomen kunnen we deze preventieve bestrijding niet toepassen omdat hier bijvoorbeeld andere waardevolle vlinders leven. Die worden dan ook bestreden en dat is niet toegestaan volgens de Wet natuurbescherming.
Het behandelen van eikenbomen is niet voldoende om alle overlast te voorkomen. Als eikenprocessierupsen alsnog in de eikenbomen worden gezien, dan zuigen wij de nesten weg met een speciale stofzuiger. Dit doen we op basis van meldingen en eigen onderzoek.
Wat doen we met uw melding?
De gemeente probeert meldingen zo snel mogelijk op te lossen. Door drukte kan het voorkomen dat het enkele dagen tot weken duurt voordat er iemand de rupsen weg komt halen. Plaatsen waar veel mensen komen, zoals in de omgeving van scholen, speelplekken, sportparken en winkelgebieden, krijgen voorrang. Ook kan het voorkomen dat er weer rupsen worden aangetroffen op plaatsen waar deze al zijn weggehaald. Meld dit dan weer aan de gemeente. Bomen waar veel nesten zijn gezien en voor veel hinder kunnen zorgen, geeft de gemeente aan met een rood lint.
Voorkom klachten
Contact met de brandharen van de eikenprocessierups kan leiden tot klachten als huidirritatie, jeuk en irritatie aan de ogen en luchtwegen. Meer informatie over het gezondheidsrisico en hoe te handelen bij aanraking met de eikenprocessierups kunt u vinden op de website van de GGD.
Vragen en antwoorden
Hoeveel eikenbomen staan er in de gemeente Zevenaar?
In de gemeente Zevenaar staan ongeveer 1.480 eikenbomen. Op de eiken leven ook natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. In 2019 was er sprake van een plaag. We verwachten ook dit jaar weer overlast.
Wat doen jullie vooraf aan de bestrijding van de eikenprocessierups?
Vanaf voorjaar 2021 bespuiten we de eikenbomen vooraf met een biologisch middel. Dit middel heet Xentari. Daarna gaan we over tot het wegzuigen van de nesten.
Wanneer legt de eikenprocessierups eitjes?
In het najaar legt de vlinder van de eikenprocessierups zo’n 300 eitjes.
Wanneer komen deze eitjes uit?
In april komen deze eitjes uit. De larven gaan op de uiteinden van de nieuwe takken zitten.
Wanneer is de overlast van de eikenprocessierups afgelopen?
De rupsen vervellen in een aantal stadia. Zodra de rupsen groter worden krijgen ze de brandharen. In de regel is de overlast in de maanden mei tot en met juli het grootst. In deze periode verblijven de rupsen overdag in de bekende nesten. In augustus gaan de rupsen in de nesten verpoppen om vervolgens in september tot en met oktober uit te vliegen als vlinder. In de nesten die achterblijven, zitten nog steeds brandharen, hoewel de overlast daarvan wel minder is. Maar zolang er nesten in bomen hangen, kunnen die ook overlast veroorzaken.
Heeft de eikenprocessierups natuurlijke vijanden?
Door meer groen in de openbaar ruimte en privétuinen, komen er meer vijanden zoals de sluipwesp en de koolmees.
Waarom is de overlast zo groot?
In de Liemers staan van nature veel eiken. Dat maakt deze regio een aantrekkelijk gebied voor de vlinder. Daarnaast is er sprake van een plaag die ontstaan is als gevolg van klimaatverandering. Het wordt steeds warmer en dat is gunstig voor de rups. Verder kent de rups weinig natuurlijke vijanden, vooral in de stedelijke omgeving. Bijna in iedere eik zitten wel rupsen of hebben rupsen gezeten.
Hoe halen jullie nesten weg?
Gespecialiseerde teams zuigen de eikenprocessierupsen weg. Dit gebeurt als eerste op plekken in de openbare ruimte waar het risico hoog is op contact met de brandharen en waar veel bezoekers komen. Uiteindelijk worden alle nesten verwijderd. Als de nesten in hoge bomen zitten, wordt een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd met een hoogwerker. Dit kan soms enkele dagen tot weken duren.
Waarom hangen er geen linten om bomen met eikenprocessierupsen?
In nagenoeg iedere eik zitten rupsen. Het is veel werk om in iedere eik een lintje te hangen. Daarnaast gaan we er vanuit dat iedereen in Zevenaar inmiddels bekend is met de mogelijkheid van rupsen in de eik en deze zelf kan herkennen.
Is de eikenprocessierups 100% weg te halen?
Doordat de rupsen zich verplaatsen en er veel nesten zijn, is 100% bestrijden niet mogelijk.
Blijven nesten bij harde wind in de bomen?
Door harde wind kunnen nesten, rupsen en haren uit bomen waaien. Uitgewaaide rupsen gaan op zoek naar een nieuwe plek en kunnen ook in andere boomsoorten terecht komen.
Ik heb brandharen op de huid gekregen. Wat kan ik doen?
Strip de huid met plakband of een kledingroller. Smeer daarna de huid in met een zalf met mentholpoeder, calendula of aloë vera. Bij ernstige klachten, neem contact op met de huisarts.
Ik heb brandharen in de kleding. Wat kan ik daar aan doen?
Was kleding met brandharen op 60 graden Celsius. Hang kleding binnen op.
Ik zag rupsen in huis. Wat moet ik doen?
Ga voor meer informatie naar de website www.ggdleefomgeving.nl/vervelende-beestjes.
Ik heb een nest van deze rups in mijn tuin, wat moet ik doen?
Neem contact op met een hovenier of een gespecialiseerd bedrijf om deze weg te laten halen.
Kunnen dieren ook last krijgen van de rups?
Ook dieren kunnen last krijgen van de rups. Vaak is dit te herkennen aan zwellingen op de tong en lippen. Honden kunnen slikklachten krijgen en gaan kokhalzen en braken. Is uw dier in aanraking geweest met de rups, ga zo snel mogelijk naar een dierenarts.
Op www.processierups.nu/veelgestelde-vragen vindt u nog meer antwoorden op de veelgestelde vragen.