Bezwaar tegen gemeentelijke belastingen / WOZ
Ben je het niet eens met de WOZ-waarde van je woning of bedrijfspand? Of met een aanslag gemeentelijke belastingen? Neem dan eerst contact met ons op voor een persoonlijk overleg. Vaak kunnen wij je snel helpen. Als wij een fout gemaakt hebben, herstellen we die. Ben je het niet eens met dit besluit? Dan kun je alsnog bezwaar maken. Dat kan via het bezwaarformulier onderaan deze pagina.
Goed om te weten
- Neem eerst contact op als je het niet eens bent met de aanslag.
- Je kunt tot 6 weken na de datum van het aanslagbiljet bezwaar maken.
- Bij de onroerendezaakbelasting (OZB) kun je alleen bezwaar maken tegen de WOZ-waarde, niet tegen het OZB-tarief. Bekijk eerst het taxatieverslag.
- Je kunt bezwaar maken als de belastingaanslag op je naam staat, of als je van diegene de echtgenoot/echtgenote, erfgenaam of gemachtigde bent.
- Je kunt bezwaar maken als op de aanslag de verkeerde naam staat.
- Als je bezwaar maakt, moet je de aanslag wel betalen. Als je geen gebruik maakt van automatisch betalen, dan kun je in je bezwaar wel vragen om het deel van de aanslag waarmee je het niet eens bent, later te betalen. Dit heet een verzoek om uitstel van betaling.
- Als de gemeente het eens is met je bezwaar, krijg je de belasting terug die je onterecht hebt betaald.
Niet eens met de WOZ?
Denk je dat de WOZ-waarde te hoog is? Of heb je andere vragen over de WOZ? Vul het contactformulier in of bel ons via (0316) 595 111.
Waarom contact met de gemeente?
Je weet als eigenaar het meest over je woning. In een gesprek met één van onze taxateurs kun je samen de WOZ-waarde bespreken. Als je een bureau inschakelt om voor je bezwaar te maken, mogen wij niet meer rechtstreeks contact met je opnemen. Dat vinden wij vervelend voor jou en voor onszelf. Want wij helpen je graag. Vaak is een langdurige bezwarenprocedure na een gesprek niet meer nodig.
Bureau inschakelen
Steeds vaker zien we dat inwoners een bureau inschakelen om voor hen 'gratis' bezwaar te maken. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk? Deze bureaus werken op basis van 'no cure, no pay'. Dit betekent dat als zij geen resultaat behalen, je er niet voor hoeft te betalen. Als ze wel resultaat behalen word je WOZ-waarde aangepast. Het nadeel is dat de gemaakte kosten door de gemeente aan het bureau betaald moeten worden. Je zult denken, dus gratis voor mij. Dat klopt niet helemaal. Onderstaand filmpje legt uit waarom.
Bezwaar maken
Wil je alsnog bezwaar maken? Dat kan via het bezwaarformulier. Let op: je kunt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde of aanslag tot 6 weken na de datum op het aanslagbiljet.
Bezwaar maken per post
Je kunt ook per post bezwaar maken tegen een aanslag gemeentelijke belastingen. Je dient dan een bezwaarschrift in. Schrijf een brief met minimaal de volgende onderdelen:
- Je naam en adres
- De datum waarop je de brief schrijft. Dit moet binnen zes weken na het besluit zijn
- Het aanslagnummer
- Het adres van de woning of het bedrijfspand waar het om gaat
- Waarom je het niet eens bent met de aanslag
- Of je het deel van de aanslag waar je het niet mee eens bent, later kunt betalen ( verzoek om uitstel)
- Je handtekening
Je stuurt deze brief naar:
Gemeente Zevenaar
Postbus 10
6900 AA Zevenaar