Bijzondere bijstand
Wat valt onder bijzondere bijstand?
- De kosten moeten bijzonder zijn: het moeten kosten zijn die niet iedereen maakt of kosten die u door bijzondere omstandigheden moet maken.
- De kosten moeten echt noodzakelijk zijn. Soms vragen wij aan een arts of andere deskundige of de kosten inderdaad nodig zijn.
- De kosten worden nergens anders vergoed. Als u kosten heeft die uw verzekering vergoedt, krijgt u geen bijzondere bijstand.
Voor wie is bijzondere bijstand?
Het ligt eraan wat u zelf kunt betalen. De gemeente kijkt naar uw inkomen en hoeveel vermogen u heeft. U hoeft geen bijstandsuitkering te hebben om bijzondere bijstand te kunnen krijgen. Ook met een andere uitkering, een laag pensioen of een laag salaris kunt u soms bijzondere bijstand krijgen.
Voor bijzondere bijstand geldt de inkomensgrens van 110% niet. Als uw inkomen hoger is dan 110% dan zal er een draagkrachtberekening plaatsvinden. Voor medische kosten moet u altijd eerst de vergoeding bij uw zorgverzekeraar aanvragen. Op de pagina inkomensondersteuning leest u meer over de inkomensnormen.
Antwoord van de gemeente
De gemeente besluit binnen 8 weken nadat u de volledige aanvraag heeft gedaan of u recht heeft op bijzondere bijstand. U krijgt daarover een brief met het antwoord.
Aanvragen
Heeft u een Participatiewet-uitkering? Gebruik dan onderstaand formulier A.
Heeft u een ander inkomen? Dan kunt u de bijzondere bijstand aanvragen via formulier B.