Geboorte levenloos kind
Goed om te weten
Zwangerschap vanaf 24 weken
Als uw kind levenloos geboren is na een zwangerschap van 24 weken of meer moet u aangifte doen. U doet de aangifte bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het kind is geboren. De gemeente maakt een akte van geboorte (levenloos) op. Zowel de vader als de moeder mag aangifte doen. Maar ook anderen die weten van het overlijden. Daarnaast mogen ook medewerkers van het ziekenhuis of de uitvaartverzorger aangifte doen.
Zwangerschap korter dan 24 weken
Als de zwangerschap korter dan 24 weken heeft geduurd en de baby levenloos geboren wordt zijn er geen regels. Dit betekent dat ouders zelf kunnen kiezen of ze hun baby willen laten registreren en of zij de baby willen begraven of cremeren. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan een 'akte van een levenloos geboren kind' afgeven als u dat wenst.
Registratie mag dus wel, het hoeft niet. Steeds vaker geven ouders hun baby aan. Het erkennen van een baby die de zwangerschap niet langer dan 24 weken heeft volbracht, kan een grote betekenis hebben voor de ouders. De baby wordt opgenomen in het overlijdensregister (en eventueel in het trouwboekje) en de 'akte van een levenloos geboren kind' wordt afgegeven.
Ook besluiten ouders vaker de baby te begraven of cremeren. De burgemeester kan toestemming tot begraven of cremeren afgeven, maar nodig is dit niet. De beheerder van de begraafplaats of het crematorium heeft wel een verklaring van een arts nodig waaruit blijkt dat de overleden baby geboren is vóór 24 weken zwangerschapsduur.
Langer geleden
Kan ik nog aangifte doen als mijn kind lang geleden levenloos geboren is? Ja, dat kan. Als u aangifte doet wordt uw kind in het overlijdensregister van de gemeente waar uw kind geboren is opgenomen.
Registratie in de BRP
U kunt uw levenloos geboren kind registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit geldt met terugwerkende kracht, dus ook eerder levenloos geboren kinderen kunnen worden opgenomen in de basisregistratie. De duur van de zwangerschap is hierbij van niet van belang.
Meenemen
- Geldig identiteitsbewijs van degene die aangifte doet.
- Verklaring van overlijden, afgegeven door de behandelend arts.