Gehandicaptenparkeerkaart

Heeft u door een beperking problemen met parkeren? Misschien komt u in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart (GPK). Met deze kaart kunt u op een gehandicaptenparkeerplaats bij bijvoorbeeld uw werk, de supermarkt, arts of bibliotheek parkeren. 

Soorten gehandicaptenparkeerkaarten

Er zijn drie soorten kaarten. Hieronder leest u welke kaarten er zijn en wat de voorwaarden zijn.

1. Bestuurderskaart

U bent gehandicapt en bestuurt zelf een voertuig. Bijvoorbeeld een auto of brommobiel.

  • Op deze kaart staat de letter B.
  • De kaart is niet gebonden aan een kenteken, maar aan u als persoon.
  • U kunt de kaart voor elk voertuig gebruiken.
  • U heeft een geldig rijbewijs.
  • U kunt niet meer dan 100 meter aan één stuk zelfstandig lopen met hulpmiddelen zoals een stok, krukken of rollator. Dit is al minstens 6 maanden zo.

2. Passagierskaart

U bent gehandicapt, maar rijdt niet zelf in een voertuig.

  • Op deze kaart staat de letter P.
  • De kaart is niet gebonden aan een kenteken, maar aan u als persoon.
  • U bent tijdens het vervoer op elk moment afhankelijk van de hulp van de bestuurder. De bestuurder van de auto moet steeds bij u moet blijven en kan u niet alleen laten om de auto weg te zetten. Kunt u wel even (zittend op een rollator) wachten totdat de auto is geparkeerd? Dan voldoet u niet aan deze voorwaarde.
  • U kunt niet meer dan 100 meter aan één stuk zelfstandig lopen met hulpmiddelen als een stok, krukken of rollator. Dit is al minstens 6 maanden zo. Of u bent blijvend aan een rolstoel gebonden.

3. Instellingenkaart

Bent u werkzaam bij een instelling waar u het collectief vervoer van bewoners verzorgt? Dan hebben we de Instellingenkaart. Met deze kaart is het niet nodig om voor iedere bewoner apart een kaart aan te vragen.

Goed om te weten

  • De GPK is maximaal 5 jaar geldig. U kunt deze ook voor een kortere periode aanvragen of beoordeeld krijgen.
  • Verloopt uw kaart binnen drie maanden? Of bent u uw kaart kwijt? Vraag een nieuwe GPK aan.
  • In elke gemeente zijn de voorwaarden om te parkeren voor gehandicapten verschillend. Bekijk voor uw bezoek wat de voorwaarden. Deze vindt u vaak op de website. Hiermee voorkomt u onduidelijkheid of ongewenste kosten.

Medisch advies

Om te bepalen of u een GPK krijgt, hebben wij een medisch advies nodig. Adviesbureau Argonaut voert een medisch onderzoek uit.

Wachttijden

Op dit moment zijn er wachttijden voor het aanvragen van een medisch advies. Dit komt door het groeiende aantal aanvragen en het landelijke personeelstekort. Het kan ongeveer drie maanden duren voordat het onderzoek is afgerond en wij het advies van Argonaut hebben ontvangen.

(Opnieuw) aanvragen

Wilt u een GPK aanvragen? Of heeft u al een GPK en is deze binnenkort niet meer geldig? Bekijk dan met behulp van de beslisboomexterne-link-icoon hoe groot de kans is dat wij uw aanvraag goedkeuren. Na het doorlopen van deze stappen kunt u eventueel een GPK (opnieuw) aanvragen.

Lukt het niet om de GPK zelf online aan te vragen? Neem dan contact met ons op via (0316) 595 111, optie 1 (maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur) of via het contactformulierexterne-link-icoon.

Kosten

ProductTarief 2024
Gehandicaptenparkeerkaart€ 21,80
Kopie in het geval van diefstal of vermissing€ 11,20

U betaalt deze kosten zowel bij de eerste aanvraag als een verlenging. U betaalt direct bij de online aanvraag.