Geregistreerd partnerschap

Jullie gaan een geregistreerd partnerschap aan. Een spannende tijd! Een partnerschapsregistratie is mogelijk op verschillende locaties en op elke dag van de week. En met de trouwambtenaar die jullie wensen. We regelen het samen.

Online regelen

Jullie kunnen eenvoudig online jullie dag regelen. Denk alvast na over onderstaande keuzes. De keuze vult u in bij het reserveren van het huwelijk of partnerschap. Online regelen kan alleen als u allebei inlogt met DigiD, zorg dat u allebei de DigiD gegevens bij de hand heeft.

  • Willen jullie trouwen of kiezen jullie voor een geregistreerd partnerschap?
  • Wat voor soort ceremonie externe-link-icoonkiezen jullie?
  • Wat is de datum en tijdstip van jullie ceremonie?
  • Op welke locatie externe-link-icoonwillen jullie trouwen/jullie partnerschap laten registreren? Dit kan in de patio van de gemeente in de Turmac Cultuurfabriek of op een andere locatie. Kiezen jullie voor een andere locatie? Neem dan eerst contact op met de trouwlocatie om een afspraak te maken, voordat jullie de melding bij ons registreren.
  • Welke trouwambtenaar externe-link-icoonmag jullie huwelijk voltrekken of partnerschap registreren? Tijdens het reserveren zien jullie of de trouwambtenaar van jullie keuze op het gewenste moment beschikbaar is.
  • Wie worden jullie getuigen? Een duidelijke foto of kopie van het identiteitsbewijs is nodig tijdens het reserveren.
  • Willen jullie een trouwboekje?

Om de datum en het tijdstip te reserveren doorloopt u alle stappen. Het is niet mogelijk om tussentijds op te slaan. Na het invullen van alle keuzes komt u bij de betaling. Dit loopt via iDeal. 

Jullie ontvangen een bevestigingsmail met een link om jullie gegevens te kunnen controleren en eventueel op een later moment te wijzigingen en/of aanvullingen door te geven. Dit kan tot uiterlijk 3 weken voor de ceremoniedatum.

Goed om te weten

Er is in Nederland geen verschil meer tussen het huwelijk en geregistreerd partnerschap. De gang van zaken op de grote dag is precies hetzelfde en de kosten zijn gelijk. De Rijksoverheid geeft meer informatie over trouwen en geregistreerd partnerschapexterne-link-icoon.

De informatie die u hier leest over geregistreerd partnerschap geldt ook voor een huwelijk.

Melding voornemen

Voordat u een partnerschap registreert in Zevenaar doet u hiervan een melding bij ons. U kunt al vanaf 1 jaar van tevoren een melding doen. Uiterlijk 14 dagen voor de ceremonie moet de melding volledig en juist zijn. Daarom is het verstandig om de melding minimaal 4 weken voor de ceremonie te doen.  

Als u of uw partner een nationaliteit van een land buiten de Europese Unie heeft, neem dan minimaal 3 maanden voor het sluiten van het geregistreerd partnerschap contact met ons op zodat er voldoende tijd is om alles voor te bereiden.

Wanneer is online regelen niet mogelijk?

Soms is het niet mogelijk om online uw huwelijk of partnerschap te regelen. Wij vertellen u graag wat er mogelijk en nodig is voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap, neem daarvoor contact met ons op. 

Als u en/of uw partner een nationaliteit van een land buiten de Europese Unie heeft, neem dan minimaal 3 maanden voor het huwelijk contact externe-link-icoonmet ons op zodat er voldoende tijd is om het huwelijk voor te bereiden.

Wonen u en uw partner in het buitenland en wilt u in Zevenaar trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dat kan als u en/of uw partner de Nederlandse nationaliteit heeft. U doet de melding voorgenomen huwelijk bij gemeente Den Haag. Neem contact externe-link-icoonmet ons op voor het reserveren van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Wonen u en uw partner in het buitenland en heeft u beiden niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u geen geregistreerd partnerschap aan gaan in Nederland.

Tolk bij huwelijk of geregistreerd partnerschap

Een huwelijk wordt voltrokken in de Nederlandse taal. Dit geldt ook voor het registeren van een partnerschap. U en uw getuigen moeten begrijpen wat er gezegd wordt. Als u de Nederlandse taal niet voldoende beheerst, dan is een tolk nodig. Zonder een tolk kan de ceremonie niet doorgaan. Het laten vertalen door een familielid of vriend is niet mogelijk.

U zorgt u zelf voor een erkende tolk Nederlands. U kunt een erkende tolk vinden op de website van de Raad voor de Rechtsbijstandexterne-link-icoon.

Neem uiterlijk 1 maand voor de ceremonie contact externe-link-icoonmet ons op als u gebruikt maakt van een tolk. 

Voorwaarden

  • U en uw partner zijn allebei 18 jaar of ouder.
  • U mag niet al getrouwd of geregistreerd partner zijn. 
  • U mag geen geregistreerd partnerschap sluiten met uw eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer, halfzus.
  • U mag niet gedwongen worden.
  • Staat u onder curatele? Dan heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

Getuigen

Bij het geregistreerd partnerschap zijn minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig. Iedereen vanaf 18 jaar mag getuige zijn. U zorgt zelf voor deze getuigen. De gemeente levert geen getuigen.

Naamgebruik

Als u trouwt of uw partnerschap registreert, kunt u kiezen welke achternaam (geslachtsnaam) u en uw partner in het vervolg willen gebruiken. U kunt uw keuze online doorgevenexterne-link-icoon na de registratie van uw partnerschap.

De mogelijkheden zijn:

  • Alleen uw eigen achternaam.
  • Alleen de achternaam van uw partner.
  • Uw eigen achternaam, gevolgd door de achternaam van uw partner.
  • De achternaam van uw partner, gevolgd door uw eigen achternaam.

Alleen gebruik achternaam wijzigt

U verandert alleen het gebruik van uw achternaam. Uw officiële achternaam (geslachtsnaam) blijft gelijk. Op officiële documenten, zoals een paspoort en rijbewijs, staat altijd uw eigen achternaam, eventueel aangevuld met de achternaam van de partner.

Bij de gemeente geeft u aan welke achternaam overheden moeten gebruiken, zoals de gemeente, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank. Andere instanties, zoals uw bank en verzekeraar, informeert u zelf over uw naamgebruik.