Grasaren

De laatste jaren krijgen we meldingen van overlast door grasaren. Op deze pagina vindt u hier meer informatie over.

Veel gestelde vragen

Wat zijn grasaren?

Zoals de naam al doet vermoeden zijn grasaren een grassoort. Meerdere grasaren samen noemen we ook grashalmen. In de grasaren zit het graszaad. De bijnaam van de grasaar is ook wel ‘kruiper’. De harde aarpluim bestaat uit vele scherpe zaden. Die scherpe zaden zorgen voor problemen.

Wat doet een grasaar?

De grashalm bestaat uit vele aartjes. De aartjes hebben scherpe weerhaakjes die zich kunnen hechten aan de vacht van langharige dieren. Daarnaast kan een aartje binnen dringen in ogen, neus of poten van dieren. 

Is een grasaar gevaarlijk?

Wanneer u de grasaar niet opmerkt, kan het de huid van uw huisdier binnen dringen en ontstekingen veroorzaken. Dit vindt vaak plaats tussen de tenen, in de neus, in de oren en in de huid.

Waar komt de grasaar voor?

In het kort kunnen we zeggen dat de grasaar in de gehele gemeente Zevenaar voorkomt. Vooral in bloemrijke/grasrijke bermen, dit zijn stroken die 1 of 2 keer per jaar worden gemaaid.

Wanneer is de grasaar een probleem?

In de zomermaanden geeft deze grasaar de meeste overlast. Dit zijn de maanden dat de grashalmen rijp worden en en de grasaren makkelijk loslaten en hechten aan de huid van dieren.

Wat kan de gemeente doen tegen de grasaar?

Omdat deze grassen zo verspreid voorkomen in de gemeente is het onmogelijk om de grasaren actief te bestrijden.

Hoe kun je overlast van de grasaar beperken?

Laat uw hond niet loslopen in hoge bermen. Als u uw hond toch loslaat, controleer uw hond dan goed. Aan de haren gehechte grasaartjes kunnen dan vaak nog makkelijk verwijderd worden. Controleer extra goed rond de neus, de oren en de poten.