Herdenkingsstenen voor slachtoffers van het nazi-regime geplaatst in Zevenaar

24 oktober 2024
Inwonersnieuws

Op donderdag 24 oktober zijn in onze gemeente de eerste vijf Stolpersteine geplaatst. Deze bijzondere herdenkingsstenen, ook wel struikelstenen genoemd, laten mensen stilstaan bij het lot van de slachtoffers van het nazi-regime. Ze worden gelegd voor het laatste vrijwillige woonadres van de slachtoffers, in dit geval Grietsestraat 54.

Eerbetoon aan het gezin Rosenberg

De Stolpersteine zijn tot stand gekomen op initiatief van de gemeenteraad, op basis van een motie die raadsbreed is aangenomen. Tijdens de ceremonie nam locoburgemeester Bart Kagei het woord, en ook Maaike Jansen van de PvdA en Willem Franck van de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar (CVZ). Franck vertelde over het gezin dat op dit adres woonde. Op 10 april 1943 werden de ouders van het gezin  Rosenberg en hun drie kinderen door de nazi’s weggevoerd naar het vernietigingskamp Sobibor, waar zij allen om het leven kwamen.

Een blijvende herinnering aan slachtoffers 

De eerste vijf stenen, ter nagedachtenis aan dit gezin, werden gelegd door kunstenaar en ontwerper van de Stolpersteine Gunter Demnig. Deze ceremonie markeert het begin van een reeks plaatsingen van in totaal 32 Stolpersteine in Zevenaar, verspreid over tien locaties. De overige stenen worden in de loop van 2025 geplaatst. Hierbij worden in eerste plaats jongeren en scholen betrokken. Daarnaast ook andere inwoners die zich betrokken voelen of graag rond de herdenkingsstenen iets willen betekenen. 

Muzikale begeleiding

De ceremonie werd muzikaal begeleid door Jiddische muziek, verzorgd door Ella Visser. Dit gaf de plechtigheid een extra emotionele lading.

Herdenken en leren voor de toekomst

Elke Stolperstein is een betonnen steentje van 10x10 cm, met een messing plaatje waarop de naam en de gegevens van het slachtoffer gegraveerd zijn. Bovenaan staat de tekst "Hier woonde", om de slachtoffers op een persoonlijke manier te herdenken.

Met het plaatsen van de Stolpersteine houden we de herinnering levend en staan we stil bij een pijnlijk verleden dat nooit vergeten mag worden. Het project met de schoolkinderen benadrukt niet alleen de herinnering aan het verleden, maar helpt ook nieuwe generaties te leren over de waarde van vrijheid, verdraagzaamheid en mensenrechten.