Houtstoken

Houtstoken is voor veel mensen gezellig en zorgt voor warmte, vooral in de koude maanden. Maar, houtstook veroorzaakt ook gezondheidsklachten. Vooral bij mensen met longziekte. In Nederland zorgt houtstook voor 23% van de fijnstofuitstoot. Dit is schadelijk voor uzelf en voor uw buren. Daarom willen wij inwoners bewust maken van de effecten van houtstook. Gaat u toch stoken? Dan zijn er een aantal dingen die u kunt doen om minder overlast te veroorzaken.

Kijk eerst op de stookwijzer

Het weer en de wind hebben invloed op hoeveel houtrook er vrijkomt en hoeveel overlast dit veroorzaakt. Stook niet bij windstil of mistig weer. Bij dit weer blijven schadelijke stoffen in de lucht hangen. Daardoor kan de luchtvervuiling erger worden.
Wanneer is het wél goed om te stoken? De Stookwijzerexterne-link-icoon geeft advies op basis van de wind en de luchtkwaliteit in uw buurt. Met de App krijgt u meldingen over stoken in uw regio. Geldt er code rood in de provincie? Dan krijgt u via het stookalert een dringende oproep om niet te stoken.

Stooktips

Wist u dat houtrook veel fijnstof bevat? Dit is ongezond voor iedereen. Fijnstof uit rook gaat diep in uw longen zitten. Mensen met longklachten hebben hier veel last van. Maar houtrook kan ook zorgen voor long- en vaatziektes. Met deze tips stookt u efficiënter en met minder rook.

  • Laat uw schoorsteen schoonmaken. Zorg dat uw schoorsteen minstens 1 keer per jaar wordt geveegd. 
  • Check het weer voordat u stookt. Kijk altijd naar het weer voordat u een vuur maakt. Stook niet bij windstil of mistig weer, want dan blijft rook hangen in de buurt. Gebruik de Stookwijzer om te zien of het weer geschikt is.
  • Hak hout in stukken. Grote blokken hout branden langer, maar geven meer rook en fijnstof. Hak daarom blokken in kleinere stukken om minder rook te veroorzaken.
  • Gebruik droog hout. Zorg dat uw hout droog is. Heeft u een vochtmeter? Controleer of het houtvocht tussen de 12% en 15% ligt.
  • Ventileer goed. Zorg voor frisse lucht in huis en bij het vuur. Zet ventilatieroosters open of zorg voor een raam op een kier. Dit voorkomt rook in uw huis, want rook is slecht voor uw gezondheid.
  • Laat het vuur vanzelf uitgaan. Maak het vuur niet zelf uit. Laat het langzaam vanzelf uitgaan, zodat er geen schadelijke rook vrijkomt.
  • Gebruik de Zwitserse methode:
  1. Leg eerst grote blokken onderaan.
  2. Stapel kleinere stukken hout erbovenop.
  3. Plaats aanmaakhout bovenop.
  4. Steek het vuur van bovenaf aan.

Feiten over houtstook

Het verbranden van hout stoot fijnstof uit. Fijnstof zijn kleine deeltjes in de lucht die schadelijk zijn voor de gezondheid. In Nederland zijn er 1,2 miljoen mensen met een longziekte. 

  • 73% van de Nederlanders die zelf weleens hout stoken doen dat voor de gezelligheid.
  • Blootstelling aan houtrook veroorzaakt directe klachten aan de luchtwegen, zoals hoesten, benauwdheid en kan zelfs tot extra medicijngebruik leiden
  • Houtstook veroorzaakt of verergert hart-, vaat- en longziekten veroorzaakt en verergert. Het kan leiden tot astma, COPD, chronische bronchitis en longkanker.
  • Bijna een kwart (23%) van de totale uitstoot van fijnstof van het type PM2,5 in Nederland afkomstig is van houtstook door mensen thuis.
  • Een kwart van de Nederlanders regelmatig tot vaak overlast ervaart van houtstook in de omgeving.

Vanwege gezondheidsklachten van uzelf, of anderen in de omgeving, is het beter om minder of helemaal niet meer te stoken.