Leerlingenvervoer
Als ouder ben je er verantwoordelijk voor dat je kind elke dag op school komt. Je brengt je kind of je kind gaat zelfstandig naar school. In sommige situaties lukt dat niet, bijvoorbeeld als de meest toegankelijke school ver weg is of als je kind een structurele handicap heeft. Mogelijk kan de gemeente je dan ondersteunen door een vorm van leerlingenvervoer. Een consulent leerlingenvervoer onderzoekt of je kind kan leren om zelfstandig naar school te reizen, op de fiets of met openbaar vervoer. Als dit zo is, kan het zijn dat je voor (gedeeltelijke) onkostenvergoeding in aanmerking komt. Als je kind structureel gehandicapt is en hierdoor niet zelfstandig of onder begeleiding kan reizen, kan aangepast taxi vervoer (AVAN) worden ingezet. De beoordelingscriteria van het leerlingenvervoer zijn verschillend voor de basisschool en middelbare school.
Beoordelingscriteria
Basisschool
Met basisschool bedoelen we hier het reguliere basisonderwijs, het speciaal onderwijs (SO) en het speciaal basisonderwijs (SBO). Als je kind naar een school gaat die verder dan 6 kilometer van je huis staat, heb je mogelijk recht op vergoeding van een OV-abonnement voor je kind en voor jezelf (of een andere begeleider). De gemeente kan ook besluiten om aangepast vervoer (Avan) voor je kind in te zetten. Dit is het geval als je kind als gevolg van een structurele handicap niet met openbaar vervoer kan reizen, ook niet onder begeleiding. De regels over leerlingenvervoer zijn ingewikkeld. Als je denkt dat één van de bovenstaande situaties voor jou geldt, neem dan contact op met onze consulenten leerlingenvervoer. Zij kunnen je verder helpen.
Middelbare school
Met middelbare school bedoelen we hier het reguliere voortgezet onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs (VSO). Alleen als je kind naar een VSO-school gaat die verder dan 6 kilometer van je huis staat, heb je mogelijk recht op vergoeding van een OV-abonnement voor je kind. Gaat je kind naar het regulier voortgezet onderwijs of naar het voortgezet speciaal onderwijs en kan je kind door een structurele handicap niet zelfstandig of onder begeleiding met het openbaar vervoer reizen? Dan kan de gemeente aangepast vervoer (Avan) voor je kind in zetten. De regels over leerlingenvervoer zijn ingewikkeld. Als je denkt dat één van de bovenstaande situaties voor jou geldt, neem dan contact op met onze consulenten leerlingenvervoer. Zij kunnen je verder helpen.
Vervolgonderwijs (MBO, HBO, VAVO, WO)
Als je kind naar MBO, HBO, VAVO, of WO gaat en door een beperking niet met openbaar vervoer kan reizen, is er mogelijk ook een recht op vergoeding van vervoer. Dit kun je aanvragen bij het UWV, voor jouw kind of voor jezelf.
Avan
Het aangepast taxivervoer leerlingenvervoer in Zevenaar wordt verzorgd door Avan.
Aanvraag
- Jaarlijks vul je een nieuw aanvraagformulier in, voor het nieuwe schooljaar.
- Je vraagt leerlingenvervoer online aan met uw DigiD.
- Lukt dit niet? Haal dan een aanvraagformulier bij de Servicebalie van de gemeente in de Turmac Cultuurfabriek.
- Er is een geldige toelaatbaarheidsverklaring nodig. Deze kun je bij de school opvragen. Daarnaast is het mogelijk dat wij extra medische gegevens opvragen om tot een goede beslissing te komen.
Bij co-ouderschap dienen beide ouders een aanvraag in voor leerlingenvervoer. We toetsen beide aanvragen. Hierbij geldt de extra voorwaarde dat er regelmaat en structuur moet zijn in het verblijf op beide adressen.
Wijzigingen en tussentijdse aanvragen
Als er gedurende het schooljaar wijzigingen zijn in je situatie die van invloed kunnen zijn op het leerlingenvervoer, ben je verplicht dit door te geven. Ook tijdens het schooljaar kun je een aanvraag indienen. Houd in dit geval dan wel rekening met de verwerkingstijd van maximaal acht weken.
Advies
Kunnen wij op basis van de door jou gegeven informatie geen beslissing nemen? Dan vragen wij een onafhankelijk adviesbureau om advies.
Beoordeling aanvraag
Het duurt maximaal acht weken voor je bericht krijgt op je aanvraag. Is de aanvraag goedgekeurd? Dan word je aangemeld voor het leerlingenvervoer. Hierover ontvang je bericht per post.
Is je aanvraag afgewezen? Dan bellen wij je om uit te leggen waarom deze is afgewezen.
Contact opnemen
Heb je vragen over het leerlingenvervoer? Neem dan telefonisch contact op via (0316) 595 111 (keuze 1) of vul het contactformulier in.