Naamgebruik veranderen
Goed om te weten
Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap sluit, kunt u kiezen welke achternaam (geslachtsnaam) u en uw partner in het vervolg in het dagelijks verkeer willen gebruiken. U kunt uw keuze na de huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie aan ons doorgeven. Daarna wordt dit verwerkt in de BRP (Basisregistratie Personen). Ook op een later moment kunt u uw achternaam nog laten wijzigen. De mogelijkheden:
- Alleen uw eigen achternaam.
- Alleen de achternaam van uw partner.
- Uw eigen achternaam, gevolgd door de achternaam van uw partner.
- De achternaam van uw partner, gevolgd door uw eigen achternaam.
Bijvoorbeeld, mevrouw Simons trouwt met de heer Oudewater. Zij mogen beiden de volgende namen gebruiken:
- Simons
- Oudewater
- Simons-Oudewater
- Oudewater-Simons
Als u gescheiden bent of als uw partner is overleden, mag u de achternaam van uw partner blijven gebruiken. Dat mag niet meer als u hertrouwt of een nieuw geregistreerd partnerschap sluit.
Alleen gebruik achternaam wijzigt
U verandert alleen het gebruik van uw achternaam. Uw officiële achternaam (geslachtsnaam) blijft gelijk. Op officiële documenten, zoals een paspoort en rijbewijs, staat altijd uw eigen achternaam, eventueel aangevuld met de achternaam van de partner.
Bij de gemeente geeft u aan welke achternaam overheden moeten gebruiken, zoals de gemeente, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank. Andere instanties, zoals uw bank en verzekeraar, informeert u zelf over uw naamgebruik.