Reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw is een plant die oorspronkelijk niet voorkomt in Nederland. De plant verspreidt zich snel en kan bij aanraking ernstige brandwonden veroorzaken. Daarom willen we de reuzenberenklauw bestrijden.

Hoe ziet de plant eruit?

De reuzenberenklauw kan 4 meter hoog worden. De stengel kan 10 cm dik worden en is rood gevlekt. De plant heeft hele grote bladeren van 1 tot 1,5 meter lang. De bladeren zijn grof gezaagd, behaard en diep ingesneden. De plant bloeit in de periode vanaf juli tot diep in de herfst met witte bloemschermen, zo groot als een paraplu.

Plant op gemeentegrond

Staat de plant op gemeentegrond? Dan kunt u dit bij ons melden via Fixi.nlexterne-link-icoon.

Wat doen we met uw melding?

Als eerste kijken we of de plant al bij ons bekend is. Is dat niet het geval? Dan voegen wij de locatie aan onze gegevens toe. Afhankelijk van de locatie bepalen we hoe we de plant gaan bestrijden. We kunnen de plant bijvoorbeeld maaien of injecteren met heet water. Planten bij speeltuinen, scholen en langs fietspaden krijgen voorrang. Overige locaties volgen later.

Plant in eigen tuin

De reuzenberenklauw is giftig en kan bij aanraking brandwonden veroorzaken. Gebruik daarom beschermende kleding als u zelf met de plant aan de slag wilt. Bescherm ook uw ogen. Bestrijding van de berenklauw kan op meerdere manieren. Schep in het vroege voorjaar de jonge scheuten met wortel uit de grond. Herhaal dit als er een nieuwe scheut opkomt. Het vaak maaien van de plant is ook een mogelijkheid. De resten van de plant mogen bij gft-afval.

Wat u moet doen als u de berenklauw heeft aangeraakt?

  • Spoel onmiddellijk met veel koud water.
  • Bedek de huid na het afspoelen tegen het zonlicht. Blijf een week lang zoveel mogelijk uit de zon.
  • Ga naar de huisarts, zodra u huidschade ziet.
  • Heeft u sap in de ogen gekregen? Spoel direct uw ogen uit met veel water en neem contact op met uw huisarts.
  • Heeft u sap in de mond gekregen? Ga direct naar de spoedeisende hulp. Dit is zeer gevaarlijk.