Openbare laadpalen

Het aantal elektrische voertuigen neemt toe. Daarom willen we het aantal openbare laadpalen uitbreiden.

Waarom zijn er meer openbare laadpalen nodig?

In het landelijke Klimaatakkoord staat dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissievrij moeten zijn. Met andere woorden: vanaf dat moment kun je geen nieuwe benzine- of dieselauto’s meer kopen. Een belangrijke stap als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot.

De transitie naar elektrisch vervoer kan alleen slagen als er voldoende mogelijkheden zijn om op te laden. Omdat niet iedereen op eigen terrein kan laden, of als bezoeker in de gemeente verblijft is men aangewezen op een betrouwbare en een betaalbare publieke laadinfrastructuur.

Hoe worden locaties voor laadpalen gekozen?

Vanuit het Klimaatakkoord is één van de afspraken dat gemeenten zorgen voor voldoende laadpalen verspreid over de gemeente. 

Er zijn drie manieren waarop er laadpalen bij kunnen komen:

  • Als gemeente selecteren wij een locatie
  • Inwoners kunnen openbare laadpalen aanvragen
  • Als een bestaande laadpaal veel wordt gebruikt, wordt er mogelijk een bijgeplaatst.

Onderzoek onder inwoners

2021

Eind 2021 hebben we inwoners gevraagd naar de ervaringen met elektrisch rijden en laden. De uitkomsten van dit onderzoek kunt u hier lezen. Alle input hebben we, waar mogelijk, meegenomen in onze Laadvisieexterne-link-icoon.

2022

In maart 2022 konden inwoners online hun mening delen over een groot aantal mogelijke locaties. Daarnaast was er op 24 maart 2022 een inloopmiddag. 

2024

November 2024 konden inwoners hun mening achterlaten over een aantal mogelijke locaties voor nieuwe laadpalen. Op dit moment onderzoeken wij de resultaten.

Laadpaal aanvragen

Het kan gebeuren dat er nog geen openbare laadpaal bij u in de buurt is. In dat geval kunt u op de website laadpaal aanvragenexterne-link-icoon een laadpaal aanvragen. Dat kost u niets.

Een laadpas aanvragen

Om de laadpalen te kunnen gebruiken heeft u een laadpas nodig. De laadpas van Vattenfall InCharge werkt op alle publieke laadpalen in Nederland. U vraagt de laadpas aan op de website van Vattenfall InChargeexterne-link-icoon.

Snel laadpalen in de buurt vinden

Er zijn verschillende apps waarmee u een laadpaal in de buurt vindt. Vattenfall InCharge biedt de gratis InCharge-app aan. Hierin vindt u alle openbare laadpalen. Ook ziet u of een laadpaal vrij is en rijdt u er direct naartoe met de ingebouwde navigatiefunctie. Download de app op de website van Vattenfall InChargeexterne-link-icoon. Op de pagina veelgestelde vragenexterne-link-icoon vindt u meer informatie over elektrisch laden. 

Veel gestelde vragen

Werkt de gemeente samen met andere partijen?

We staan er niet alleen voor. We werken hiervoor samen met andere overheidsinstanties, netbeheerders en andere bedrijven. Gemeenten worden onder andere door de provincies ondersteund bij  het organiseren van een gezamenlijke aanbesteding voor laadpalen. Deze aanbesteding is aan Vattenfall InCharge gegund. Dit betekent dat Vattenfall InCharge de laadpalen beheert. 

Hoe weet ik of er een laadpaal in mijn buurt komt?

Komt er een laadpaal in uw buurt? Dan moeten we eerst een verkeersbesluit nemen. Een verkeersbesluit publiceren wij op overheid.nl. U kunt zich hierop abonneren. Bent u het niet eens met het besluit? Dan kunt u bezwaar indienen.

Wat doen jullie tegen losse kabels over de stoep?

In 2023 hebben we kabelgoottegels getest. We kijken nu of het gebruik van de kabelgoottegels in de hele gemeente mogelijk is. U leest er meer over op de pagina Kabelgoottegels.