Mensenhandel
Mensenhandel is het werven, vervoeren of opnemen en huisvesten van mensen met gebruik van dwang en met als doel om iemand uit te buiten. Denk aan mensen die gedwongen worden om in de prostitutie te werken, die drugs moeten verhandelen onder bedreiging, die werken onder zeer slechte omstandigheden en hun salaris moeten afstaan. Samen met onder andere hulpverleners uit de zorg en de politie werken we als gemeente aan het voorkomen, maar ook het signaleren en stoppen van mensenhandel.
Wat is mensenhandel?
Er zijn verschillende vormen van mensenhandel:
- Arbeidsuitbuiting: als iemand werkt en de inkomsten (gedeeltelijk) moet afdragen en/of in mensonterende omstandigheden moet werken.
- Seksuele uitbuiting: als iemand gedwongen wordt om seks te hebben tegen betaling van geld, kleding of eten en dat moet afdragen aan de uitbuiter.
- Criminele uitbuiting: als iemand gedwongen wordt om te bedelen, stelen of andere criminele activiteiten uit te voeren en de buit moet afdragen aan de uitbuiter.
Meer informatie over de verschillende vormen van mensenhandel vindt u op de website van het coördinatiecentrum tegen mensenhandel (Comensha). Daar kunt u ook verhalen lezen van mensen die slachtoffer zijn geworden van arbeidsuitbuiting, seksuele uitbuiting of criminele uitbuiting.
Wilt u weten aan welke signalen u mensenhandel kunt herkennen? U leest het op www.kijkopmensenhandel.nl/watkanjijdoen.
Mensenhandel melden
Bent u slachtoffer van mensenhandel of denkt u dat iemand slachtoffer is van mensenhandel? U kunt terecht bij de volgende organisaties:
- Landelijke coördinatiecentrum tegen mensenhandel Comensha
- De politie via 0900-8844 of bij spoed 112
- Meld Misdaad Anoniem
- Veilig Thuis
- Moviera
Moviera coördineert namens de gemeente de zorg voor slachtoffers van mensenhandel. Meestal zoekt de politie of een andere organisatie contact met Moviera om een slachtoffer te helpen. Maar u kunt er ook zelf hulp vragen.