Ondermijning

‘Burgemeester sluit drugspand’, ‘Hennepkwekerij ontdekt’ en ‘Verdachte veroordeeld voor witwassen’; koppen van artikelen die regelmatig in de media te zien zijn. Ook in de gemeente Zevenaar hebben we te maken met deze situaties. Het gaat hierbij om zogenaamde ‘ondermijnende criminaliteit’. In onze gemeente pakken we deze vorm van criminaliteit aan, omdat het een aantrekkelijke en veilige gemeente bedreigt.

Wat is ondermijning?

Ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de onderwereld (criminaliteit) zich mengt met de ‘bovenwereld’. Bijvoorbeeld met bedrijven, woonwijken, personen, panden en diensten. De grens vervaagt. U kunt hierbij denken aan mensenhandel, witwassen, zorgfraude en drugscriminaliteit.

Video: signalen van ondermijning

By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.

Waarom is ondermijning een probleem?

Ondermijnende criminaliteit heeft negatieve gevolgen voor onze gemeente en raakt ons dus allemaal. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Illegale kweek van hennepplanten. Dit geeft veel kans op brandgevaar of waterschade. Een groot risico voor buurtbewoners.   
  • Criminelen die een bedrijf starten met geld dat ze door criminaliteit (zoals drugshandel) hebben verkregen. Vaak zie je hier nauwelijks of geen klanten. Naast het witwassen van geld levert zo’n ‘spookwinkel’ een negatieve uitstraling op de buurt en oneerlijke concurrentie voor de bonafide ondernemer op.
  • Illegale handel, waardoor de samenleving veel (belasting-)inkomsten misloopt.
  • Criminele activiteiten kunnen gepaard gaan met geweld.

Wat doet de gemeente Zevenaar tegen ondermijnende criminaliteit?

De gemeente Zevenaar werkt bij de aanpak van ondermijning samen met onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. Signalen die kunnen duiden op ondermijning worden door verschillende overheidsdiensten in een zo vroeg mogelijk stadium gezamenlijk opgepakt. Er wordt als één overheid opgetreden om het de crimineel zo moeilijk mogelijk te maken. De gemeente richt zich daarbij ook op het voorkómen van ondermijnende criminaliteit. Dit doen we door bijvoorbeeld vergunningen te weigeren of in te trekken of door (preventief) integrale controles uit te voeren. Samen met bijvoorbeeld de politie, de brandweer en de omgevingsdienst wordt gecontroleerd of eigenaren en/of huurders zich aan de regels houden en worden zij geïnformeerd over de mogelijke gevaren. Ook kan de burgemeester panden sluiten en kunnen boetes worden opgelegd.

Wat kunt u als inwoner doen?

Ziet u een verdachte situatie? Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt? Meld uw vermoedens bij de politie. Dit kan via het digitale meldformulierexterne-link-icoon, telefonisch via 0900-8844 of bij spoed via 112. Wilt u liever anoniem blijven? Dat kan natuurlijk ook. Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via meldmisdaadanoniem.nlexterne-link-icoon. Geeft u uw vermoeden liever face-to-face door? Spreek dan gerust uw wijkagentexterne-link-icoon aan.

Bent u ondernemer en verhuurt u een pand? Bekijk dan de digitale brochure Veilig uw pand verhuren.externe-link-icoon Deze is ontwikkeld door de politie en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Oost-Nederland. De brochure helpt verhuurders bij het voorkomen van misbruik van hun panden door criminelen. 

Hoe werkt Meld Misdaad Anoniem?

By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.

Wat zijn verdachte situaties?

  • Een winkel waar nooit klanten komen;
  • Goederen die op ongebruikelijke tijdstippen bij een (bedrijfs)pand worden in- en uitgeladen;
  • Bouw- en sjouwactiviteiten op ongebruikelijke tijdstippen;
  • Condensvorming op de ramen;
  • Afgeplakte ramen en/of een vreemde geur (bijv. (sterke) anijsgeur) en/of drugsafval;
  • Een huurder die grote bedragen alleen contant wil betalen;
  • Een bedrijventerrein waar alleen activiteit is buiten kantooruren;
  • Panden die zeer snel worden doorverkocht;
  • Verandering van straatbeeld in uw wijk;
  • Auto’s die dicht tegen een pand aan worden geparkeerd;
  • Zorg die niet geleverd wordt, maar die de aanbieder wél declareert (spookzorg). Of het nu gaat om hulp bij het huishouden, begeleiding thuis, verplaatsmiddelen of andere zorg;
  • Patiënten duperen door onterecht een eigen bijdrage voor bepaalde diensten of een vergoeding voor de verwijzing te vragen;
  • Zorg leveren en declareren waarvoor geen medische noodzaak is (overbehandeling), of het niet leveren van noodzakelijke zorg (onderbehandeling);
  • Het Persoonsgebonden Budget (PGB) besteden aan iets anders dan het inkopen van zorg.