Omgevingsvergunning
Het Omgevingsloket
Heeft u de Vergunningcheck gedaan? Dan kunt u meteen beginnen aan uw aanvraag. Uw locatie en activiteiten worden dan bewaard. Dat scheelt u veel werk in de toekomst.
Heeft u de check gedaan en wilt u een aanvraag starten? Ga dan naar het Omgevingsloket.
Check de regels van alle overheden op één kaart
Wilt u weten welke regels gelden in een gebied? Of welke ontwikkelingen er in de toekomst worden verwacht? Dat kan op de kaart in het Omgevingsloket. Daar vindt u de regels en het beleid van alle overheden zoals gemeente, provincie of waterschap bij elkaar. Zo kunt u opzoeken wat er op een locatie wel of niet mag. Dat is handig als u zelf iets wilt gaan doen, zoals een inrit aanleggen. Maar ook als u wilt weten of een verandering in uw buurt is toegestaan.
U kunt ook gebruik maken van de gemeentelijke viewer. Hier kunt u alle bestemmingsplannen en selectie van omgevingsvergunningen (met terinzagelegging) bekijken van de gemeente Zevenaar.
Conceptverzoek
Twijfelt u over de haalbaarheid van uw plan of project? Of dat uw plan aan de welstandseisen voldoet? Of wilt u laten controleren of u de juiste informatie heeft ingevuld voordat u het verzoek definitief indient? Dien uw verzoek dan eerst in als conceptverzoek. Dit heeft voor u de volgende voordelen:
- U komt erachter of u uw verzoek goed heeft ingevuld;
- U bespreekt welke informatie u eventueel nog moet inleveren;
- U voorkomt onnodige vertraging van uw definitieve verzoek.
Hoe dien ik een conceptverzoek in?
Een conceptverzoek kunt u aanvragen in het Omgevingsloket.
Belangrijke tekst: LET OP: De aanvraag van een conceptverzoek begint hetzelfde als een definitieve aanvraag van een omgevingsvergunning. Bij stap 7 (‘Verzoeken indienen’) kiest u voor het indienen van een conceptverzoek.
Behandeling van uw conceptverzoek
De gemeente beoordeelt uw conceptverzoek. Bijvoorbeeld door te controleren of uw aanvraag compleet is en of de juiste informatie ingevuld is. Als dat nodig is, nemen wij contact met u op.
Het is niet vooraf bepaald hoe lang de behandeling van een conceptverzoek mag duren. Dit hangt af van de moeilijkheid van het conceptverzoek. Afhankelijk van deze moeilijkheid wordt bepaald op welke manier uw verzoek in behandeling wordt genomen.
Bezwaar of beroep
Tegen de uitspraak op het conceptverzoek is geen beroep of bezwaar mogelijk. Een conceptverzoek heeft geen juridische status en is geen onderdeel van het verplichte wettelijke behandelproces. Het verplichte wettelijke proces start pas als u de aanvraag of melding definitief indient.
Kosten
Voor het in behandeling nemen van een conceptverzoek moet u kosten (leges) betalen. Hoeveel deze kosten bedragen, hangt af van de moeilijkheid van het verzoek.
Voor meer informatie over leges: bekijk de Legesverordening.
Uw idee verkennen
Heeft u een idee voor een project dat u wilt verkennen? Of heeft u een plan, maar wilt u eerst de mogelijkheden bespreken? Neem dan contact met ons op om uw vraag te bespreken.
Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen
Vanaf 1 januari 2024 gaat naast de Omgevingswet ook de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in. Het doel van deze nieuwe wet is om de bouwkwaliteit en de controle daarop te verbeteren.
Tot 1 januari controleerde de gemeente bouwplannen vooraf en tijdens de bouw of deze voldeden aan de afspraken. Onder de Wkb zorgen partijen in de bouw daar zelf voor.
Dit betekent dat u als initiatiefnemer vóór u gaat (ver)bouwen na moet gaan of uw bouwwerk onder de Wkb valt. Dat kan in het Omgevingsloket.
Als uw bouwwerk onder de Wkb valt, moet u een kwaliteitsborger – een onafhankelijke controleur – inschakelen. Uw aannemer of architect kan u hierbij helpen.
De kwaliteitsborger kijkt mee van het plan tot de oplevering en controleert alle technische regels en kwaliteitseisen, precies op het moment dat het nodig is. Dit scheelt tijd, voorkomt fouten en geeft u meer bescherming tegen fouten of het pas later constateren dat een onderdeel niet aan de vereisten voldoet.
Vragen of hulp nodig
Heeft u een vraag of hulp nodig bij het doen van een vergunningcheck of aanvraag? Kijk dan eerst op het Helpcentrum van het Omgevingsloket. Hier vindt u per thema een antwoord op de veelgestelde vragen.
Komt u er niet uit of heeft u meer vragen? Neem dan contact met op ons.